Mock-Interview-Questions-for-Fresher's-Autojobs4U-autojobs4u-autojobs-automobile-jobs

Mock Interview Questions for Fresher’s

Fresh Graduates, who do not have industry exposure and the required domain skill need to plan their interview meticulously. The one thing that most of the fresher’s lack is not qualification or skills, but the confidence to handle the questions thrown at them.

It is advised that they start practicing with mock interviews even before attending their first interview. To increase one’s self-confidence levels for the final day, mock interviews help very much in crossing that success line of interview.

Why Mock Interviews are important?

Mock interviews are the best way to help a candidate to prepare and strategize for job interviews. It gives them a feel and understanding of what an interview looks like. It creates an original panorama of the interview. People from alumni and areas of expertise with right awareness on the topics can conduct mock interviews. For testing one’s ability and knowledge along with the performance mock interviews are important. Mock interviews provide perfect intermediate in practicing interviews especially for fresher’s from colleges without any experience of handling interview conditions.

Mock Questions & Answers:
1. Tell me about yourself.

This is mostly the first question that is asked in interview to start up the conversation and it gives a good opportunity to showcase your personal and communication skills along with your key skills and knowledge.

Note: The interviewer won’t jump immediately to difficult levels as they have years of experience in handling all kinds of jobseekers. This doesn’t mean that the answer isn’t considered. In fact it is asked to know about you things which are not mentioned in your resume.

Answer:: Write down your thoughts on how you want to pitch yourself in front of the interviewer. You must answer energetically and for this spending time in preparation of this question is very important. Here are a few cues:

  • Talk about your professional self, precisely.
  • Don’t go into your whole life story
  • Talk about your achievements and strengths,
  • Indulge in specifics, but don’t narrate your resume.
2. Why should we hire you?

Normally all fresher’s have same qualification when appearing for an interview plus or minus the extracurricular activities or any valuable hobbies. This is asked to give you a chance to present your case to showcase best of your abilities and skills.

Note: It is not a chance to talk about why it is a good opportunity for you. After all, you were shortlisted and did beat so many applicants to qualify for interview. It is a self-analysis to check your suitability for the position being offered. The intention of asking this question is find out what is that extra characteristic that you have compared to others which makes you the best fit for the job.

Answer: As a fresher your key strength are your qualification and skills acquired during your education. If your qualification and skills can match with company’s requirement then you are in. You need to portray how your skills can be of value to the organisation.

Start with your professional persona and move on to how you stand out vis a vis others with the same qualification. Correlate your skills and strength to the job description for the position.

Improvise according to the company’s requirements.

3. What are your strengths?

An apparently harmless question which appears to be very easy and most candidates take it for granted that they know the answer to this question. However, this (over)confidence costs them in the end as they find it hard to frame their answer correctly.

Note: This question is to test how you will respond to something like this and that is why you need to put in some thoughts and preparations to get it right. Despite being one of the most widely asked questions in job interviews, interviewees tend to mess it pretty often.

Answer:It is always better to highlight 2 or 3 key skills and the reasons why you feel it is your strength with relevant examples. Using too many strengths never helps. Include strengths that the company is looking for and relate your key strength with it.

Stay positive throughout your answer. You must substantiate your claim with some example like while I was in my college…”

4. What are your weaknesses?

It is normally the next question after knowing your strengths.

Note:This question is to ascertain candidate’s character. It is to search for the cues or red flags on why they should not hire you. Also it does test your ability to be prepared and maintain composure in a difficult setting. They also want to know how self-aware you are and whether you’re doing anything to overcome them.

Answer:There is no one in the world who does not have any weakness. Food, movie, music can be cited as weakness but it should then be related in a positive manner in terms of what good have you derived from such habits or else what is action plan to get rid of these weaknesses. If you say you do not have any weakness then it would show arrogance on your part.

Never give drinking or smoking or waking up late as your weakness.

If you know your weakness then you must also have a plan for get rid of it and this what the interviewer is interested in knowing.

5. What was the most stressful situation you have ever faced? How did you come out of it?

In corporate world, almost every individual gets affected by work pressure at some point of time.

Note: The interviewer tries to analyse the situations faced by you to ascertain whether you are capable of withstanding different stressful situations or not. The interviewer is checking for your composure, work ethics and how you actually stand against in real-life situations.

Answer:For such questions you can choose some of your past experiences where you have faced stress like organizing a university/college festival or anything and let the recruiter know how successfully you managed the situation with results.

The best way you can answer this question is by giving specific instances from the past when you managed to do well in spite of the tremendous pressure. The idea is to showcase your attitude and ability of handling stressful situations.

6. Are you a team player?

Industry works as a team and so companies always look for employees who can gel in well with their teams. Team Player is the most essential talent that recruiters look for. Therefore, it is necessary that the recruiter should know about your capability to work in a team.

Note: The move towards finding the right-fit candidates is also dependant on their employability skills and team skills is at the core of it.

Answer:You can pick a narrative situation from your experience in college/university or any volunteer work which you have done in which you have demonstrated your team player skills.

7. Are you ready to relocate/open to travelling?

This question clarifies your flexibility even if your job doesn’t need travelling. Strong reasons limiting ones travelling can be mentioned in exceptional cases.

Note: A recruiter who asks this question is more privy to the demands of the job position than the candidate. The nature of the job may require the candidate to move to different locations based on company’s requirements and the right candidate must have the flexibility to do so.

Answer:Show your enthusiasm for the job role and your readiness to move to any location which the company deems fit for its purpose. Never say NO even though you are not interesting in relocating.

8.Where do you see yourself few years from now?

One of the most common interview questions which is asked by Employers, where they test your focus and thinking ability along with your stability.

Note: An open-ended approach to knowing about your career goals, this is an attempt to learn about the maturity level of the candidate, their willingness to continue with the brand and dedication to the prospective job.

Answer:You can be honest and still answer them what they expect to hear from you. A performing employee keeps adding skills and expertise as he works for the organisation and in the process he is rewarded with good career growth.

9. Mention some major accomplishments that you achieved during your programme?

The intent of asking this question is to understand what have you done till now in terms of adding knowledge/ skills and how you have used it achieve some rewards/accomplishments.

Note: : The interviewer intends to analyse you in a larger sense, beyond the scope of standard interview questions and the resume. The way you answer it gives a clue about your maturity level and your ability to act in different situations. The key attributes being judged from your answer are your confidence level, attitude toward problems and ability to perform tasks.

Answer:Without any experience, one can mention his/her achievements that they have had during their course times. One can also mention any projects that they have completed. The Employer just wants to know about your brilliance and how that can translate to be an asset for the company.

10. Are you aware about the prevailing market trends of this industry?

The recruiter wants to gauge your degree of awareness about the industry in which you want to start your career and also how well do you know about the competition in the industry and the competitors of the company.

Note: Your interest in the industry is known by the Employer when you answer this question. Mostly Employers test the seriousness of the candidate and one should carry facts and figures that can display interest of towards the job.

Answer:You must spent time in researching about the company and its competitors. Ensure that you do not simply speak about the gathered facts but instead you should present an analysed version of the gathered facts to the interviewer. Never give wrong facts and data as this can reduce your credibility. The recruiter is interested in knowing how much knowledge you have gained about competitors and how your services can be of any use to the company.

11. What do you know about this company?

This question is asked to filter the desperate candidates from the prepared ones. This question is not just about company knowledge but your dedication to the position that’s available and the company it’s available with.

Note:Interviewers ask this question to know if you have sincerely taken efforts to research about the role and the company before appearing for the interview. Every employer wishes to hire people who want a specific job in the company and someone who is passionate about working there.

Answer:To answer this question the most basic thing is to gather all possible information about the job profile, company and the industry in which it operates. If you have not done your homework well then you can’t actually answer this question without stumbling and guessing. Read and research about the company you are interviewing for as more similar questions can be raised, so be prepared with enough information to build your answers on.

12. Quote an example where you learned from your failures?

More and more hiring managers are including this question in their standard behavioural interviews.

Note: It may reassure you to know that hiring managers don’t expect you to be perfect. They know that everybody fails. They ask this question to understand if you are someone who can learn from failure and also if you are self-aware enough to acknowledge failure and weakness.

Answer: Give example of a team failure where you had your own share of responsibility and how you have learned swiftly from your mistakes and taken corrective measures to rectify it. Pick a story that ends with a compelling example of a lesson learned.

13. What are your long-term goals? What are your short-term goals?

How you would like to pace your career goals and what would be your commitment level towards the job is what being checked with such questions.

Note:From an employer’s perspective, the job interview is the best time to get focused information from a candidate, which will help them make a decision about them. Asking about their goals, both short-term and long-term goals, helps them understand where they are coming from and what plans they have for their lives. It also helps them in understanding how long the candidate plans to stay with company and what would be his reaction/plan if he faces similar opportunity from competitors.

Answer:If you have not thought about your future, five years down the line, let alone in the coming six months then start thinking. Break it down into smaller units of 6 months, 1 year, 3 years etc.

Include the Company in your plans. All your plans should be focussed on gaining knowledge, skills and experience to do a better job every year. Do not talk about salary, increments but instead stress on overall professional growth.

14. What’s your dream job?

This is asked to find out the gaps between the current role and your opinion of a dream job. Even if it is not even close to your dream job there is no sense in mentioning it instead look for relating your skills to the current role at the company.

Note:Interviewers ask this question to know how this position motivates you or whether you will stick to the position or you just want to take this up as a short-term assignment.

Answer:Do not mention specific designations and focus on the industry in which the company operates and how you are interested in being of part of this industry and gain knowledge, skills and experience in this industry.

15. What are your hobbies?

Here the recruiter wishes to know how you have evolved during your education period and how it has helped you in growing as an individual.

Note: An Employer might be interested in knowing about your health, energy level, or your ability to gel with your colleagues. Your hobbies gives him an idea of how you prefer to utilize your time other than studies and what is your exposure to extracurricular activities.

The HR or the first-line Employer, would like to have better understanding of you as an individual and your commitment levels to your interests while your reporting manager would like to know if you would be able to work along with him in given company structure.

Answer:While answering this question, make sure that you are honest and your hobbies are genuine. Avoid mentioning negative hobbies like drinking, gambling etc.

Even if your favourite time-pass is partying, it is advised not to say it at all.

Whatever you say, be prepared for follow-up questions, for example if like cricket or music then you must be prepared to answer questions related to it.

In short, include these things:

  • Mix professional and personal interests
  • Mention positives – things that contribute to you (health, education, learning)
  • Mention positives with community good – volunteering, green initiatives, helping others
  • Include your passions and be prepared for follow-ups
16. When can you start?

As simple as it may sound but actually it isn’t. It may appear as if you have been selected but there is always more to it.

Note: Usually, employers ask this question when they hire for an immediate joining and the position is essential to company’s operations. The Employers are judging your position right now – how eager you are for this position and how soon would they be able to close it, if they hired you.

Answer:While answering this question, avoid sounding too desperate (even if you want to start it right at the moment!).The best way you can respond to this question is by communicating that you are ready and can join based on company requirement:

  • Communicate your eagerness to join soon.
  • Factor in your current commitments – for a fresher these could be the time you graduate, any upcoming plans
  • Give a clear date
  • Ask about the company’s needs and requirements
17. What kind of work environment do you expect?

When you’re asked this question, don’t relax. This is to ascertain whether your ideal work environment matches with current work environment of the company.

Note: The employer is often interested in knowing if the employee would be able to fit into the environment of the office. Those factors can be the organization structure, leadership style, work-life balance, size of the company, etc.

Answer:Find out from website/friends what kind of work environment exist in the company to have an idea of what you are getting into. You should display your flexibility in terms of adjusting to new environment. From the way you respond the company would be able to understand what would be the most suitable environment for you and how you could fit into their company.

18. Do you have any questions to ask?

In general at the end of the interview this question is asked from the candidate. It provides the final opportunity to the candidate to leave his mark on the interviewer’s mind and so this question must be prepared by candidate.

Note:The interviewers ask this question to understand how well you’re prepared for this interview. They are checking your keenness, enthusiasm, and readiness to work with the organisation.

Answer:Adequate research of company, industry and competitors would help you preparing relevant questions. Keep your questions to work, responsibilities and opportunities of career growth.

Avoid asking personal questions to the interviewer