Interview Questions on Production Engineering

1. Grain number of grinding wheel is ___ to grain size.
  1. Directly proportional
  2. Inversely proportional
  3. Does not depend
  4. None of the mentioned

Answer:B

View Answer
2. A numerical method of identification of tool is known as tool signature.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
3. Tumbler gears in lathe are used to
  1. reduce the spindle speed
  2. cut gears
  3. provide desired direction of movement to the lathe carriage
  4. drill a work piece

Answer:C

View Answer
4. A fine grained grinding wheel is used to grind hard materials.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
5. Cast iron during machining produces
  1. continuous chips
  2. discontinuous chips
  3. continuous chips with built-up-edge
  4. none of these

Answer:B

View Answer
6. Which of the following represents the correct symbol of Resin bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. R
  3. B
  4. S

Answer:B

View Answer
7. Which of the following represents the correct symbol of Resin bond in a specification of grinding wheel?
  1. zero rake angle
  2. positive rake angle
  3. negative rake angle
  4. point angle

Answer:A

View Answer
8. Which of the following is a correct range for grain number of the grinding wheel for coarse grains?
  1. 220-600
  2. 80-180
  3. 30-60
  4. 10-24

Answer:D

View Answer
9. The cutting tool in a milling machine is mounted on
  1. Spindle
  2. Arbor
  3. Column
  4. Knee

Answer:B

View Answer
10. The tool made of cemented carbide wear out faster at
  1. slow speeds
  2. medium speeds
  3. fast speeds
  4. very fast speeds

Answer:A

View Answer
11. A push broach as compared to pull broach
  1. has less number of teeth
  2. is short and stocky
  3. removes less material for each pass of the tool
  4. all of the above

Answer:D

View Answer
12. Twist drills are made of
  1. high speed steel
  2. carbon steel
  3. stainless steel
  4. either (a) or (b)

Answer:D

View Answer
13. Grinding ratio generally lies between
  1. 0.5-10
  2. 100-200
  3. 1000-200
  4. 30-40

Answer:A

View Answer
14. A twist drill is a
  1. side cutting tool
  2. front cutting tool
  3. end cutting tool
  4. none of these

Answer:C

View Answer
15. The rake angle required to machine brass by high speed steel tool is
  1. 10°
  2. 20°
  3. -10°

Answer:A

View Answer
16. The lip angle of a single point tool is usually
  1. 20° to 40°
  2. 40° to 60°
  3. 60° to 80°
  4. none of these

Answer:C

View Answer
17. When the cutting edge of the tool is dull, then during machining
  1. continuous chips are formed
  2. discontinuous chips are formed
  3. continuous chips with built-up edge are formed
  4. no chips are formed

Answer:C

View Answer
18. The average cutting speed for turning brass with a high speed steel tool is
  1. 15 to 19 m/min
  2. 25 to 31 m/min
  3. 60 to 90 m/min
  4. 90 to 120 m/min

Answer:C

View Answer
19. The maximum production of small and slender parts is done by
  1. watch maker's lathe
  2. sliding head stock automatic lathe
  3. multispindle automatic lathe
  4. capastan lathe

Answer:C

View Answer
20. Side rake angle on tools is provided to control chip flow.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
21. Which of the following is the correct range for grain number of the grinding wheel for medium grains?
  1. 220-600
  2. 80-180
  3. 30-60
  4. 10-24

Answer:C

View Answer
22. The method of grinding used to produce a straight or tapered surface on a workpiece, is
  1. internal cylindrical grinding
  2. form grinding
  3. external cylindrical grinding
  4. surface grinding

Answer:C

View Answer
23. A fixture does not guide the tool.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
24. Segmental chips are formed during machining
  1. mild steel
  2. cast iron
  3. high speed steel
  4. high carbon steel

Answer:B

View Answer
25.Gear lapping is an operation
  1. after heat treatment
  2. prior to heat treatment
  3. for gear reconditioning
  4. none of these

Answer:A

View Answer
26. The facing is an operation of
  1. bevelling the extreme end of a work-piece
  2. embossing a diamond shaped pattern on the surface of a work-piece
  3. machining the ends of a work-piece to get a flat surface square with the axis
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
27. A drill considered as a cutting tool having zero rake, is known as a
  1. flat drill
  2. straight fluted drill
  3. parallel shank twist drill
  4. tapered shank twist drill

Answer:B

View Answer
28. Which of the following is a correct range for grain number of the grinding wheel for fine grains?
  1. 220-600
  2. 80-180
  3. 30-60
  4. 10-24

Answer:B

View Answer
29. Which of the following statement is wrong about ultra-sonic machining?
  1. It produces good surface finish
  2. It cuts materials at very slow speeds.
  3. It removes large amount of material.
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
30. Which is the right order of tool materials in increasing order of their ability to retain their hot hardness
  1. carbide, ceramic, cermet, borazon
  2. ceramic, carbide, borazon, cermet
  3. cermet, carbide, ceramic, borazon
  4. borazon, ceramic, carbide, cermet

Answer:C

View Answer
31. In the relation VTn = C, the value of n for carbide tools is
  1. 0.1 to 0.2
  2. 0.20 to 0.25
  3. 0.25 to 0.40
  4. 0.40 to 0.55

Answer:B

View Answer
32. The machining of titanium is difficult due to
  1. high thermal conductivity of titanium
  2. chemical reaction between tool and work
  3. low tool-chip contact area
  4. none of these

Answer:C

View Answer
33. Cemented carbide tool tips are produced by powder metallurgy.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
34. Lapping is an operation of
  1. producing a cone-shaped extension of the end of a hole
  2. smoothing and squaring the surface around a hole
  3. sizing and finishing a small diameter hole
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
35. Different spindle-speeds on a lathe form
  1. arithmetical progression
  2. geometrical progression
  3. harmonical progression
  4. any one of these

Answer:B

View Answer
36. In hot machining, tool is made of
  1. tungsten carbide
  2. brass or copper
  3. Diamond
  4. stainless steel

Answer:A

View Answer
37. In ultra-sonic machining, the metal is removed by
  1. using abrasive slurry between the tool and work
  2. direct contact of tool with the work
  3. upholding an electrolyte between the work &tool in a very small gap between the two
  4. None of the above

Answer:A

View Answer
38. The velocity of tool relative to the workpiece is known as cutting velocity.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
39. Grinding wheels should be tested for balance
  1. only at the time of manufacture
  2. before starting the grinding operation
  3. at the end of grinding operation
  4. Occasionally

Answer:D

View Answer
40. Which of the following is the correct range for grain number of the grinding wheel for very fine grains?
  1. 220-600
  2. 80-180
  3. 30-60
  4. 10-24

Answer:A

View Answer
41. The example of snag grinding is
  1. Trimming/pruning the surface left by sprues & risers on castings
  2. grinding the parting line left on castings
  3. removing flash on forgings
  4. all of these

Answer:D

View Answer
42. The angle between the shear plane and __________ is called shear angle.
  1. work surface
  2. tool face

Answer:A

View Answer
43. Lathe spindles are typically made hollow and have
  1. internal taper
  2. external taper
  3. internal and external taper
  4. no taper

Answer:A

View Answer
44. The top and sides of the table of a shaper usually have
  1. L-type slots
  2. T-type slots
  3. I-type slots
  4. any one of these

Answer:B

View Answer
45. The binding material used in cemented carbide tools is
  1. Tungsten
  2. Chromium
  3. Silicon
  4. Cobalt

Answer:D

View Answer
46. In machining metals, chips break due to __________ of work material.
  1. Toughness
  2. Ductility
  3. Elasticity
  4. work hardening

Answer:D

View Answer
47. For softer materials, the point angle of the drill is kept
  1. equal to 118°
  2. less than 118°
  3. more than 118°
  4. any one of these

Answer:B

View Answer
48. When the backgear is engaged in a backgeared headstock, the spindle speed reduces considerably.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
49. In continuous chip cutting, the maximum heat is taken by the cutting tool.
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
50. Which of the following grinding machine will give a better result for rough machining?
  1. Fine grain
  2. Very fine grain
  3. Coarse grain
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
51. The rear teeth of a broach
  1. perform burnishing operation
  2. remove minimum metal
  3. remove maximum metal
  4. remove no metal

Answer:C

View Answer
52. High speed steel drills can be operated at about __________ the speed of high carbon steel drills.
  1. one-half
  2. one-fourth
  3. double
  4. four times

Answer:C

View Answer
53. When the end of a tap is tapered for about three or four threads, it is known as a
  1. taper tap
  2. bottoming tap
  3. second tap
  4. none of these

Answer:C

View Answer
54. Crater wear is predominant in
  1. carbon tool steels
  2. tungsten carbide tools
  3. high speed steel tools
  4. ceramic tools

Answer:B

View Answer
55. The method of centreless grinding used to produce taper is
  1. infeed grinding
  2. through feed grinding
  3. endfeed grinding
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
56. Carbon tool steels have low-heat and wear-resistance.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
57. The abrasive recommended for grinding materials of high tensile strength is
  1. silicon carbide
  2. aluminium oxide
  3. sand stone
  4. Diamond

Answer:B

View Answer
58. In centreless grinding, the surface speed of regulating wheel is
  1. 5 to 15 m/min
  2. 15 to 60 m/min
  3. 60 to 90 m/min
  4. 90 to 120 m/min

Answer:B

View Answer
59. In metal cutting, use of low feeds and high cutting speeds is desired when the objective is
  1. high metal removal rate
  2. dry machining
  3. use of soft cutting tool
  4. surface finish

Answer:A

View Answer
60. The angle on which the strength of the tool depends is
  1. rake angle
  2. cutting angle
  3. clearance angle
  4. lip angle

Answer:A

View Answer
61. Larger than 15° side cutting edge angle
  1. increases tool life
  2. decreases tool life
  3. produces chipping and decreases tool life
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
62. The angle made by the face of the tool and the plane parallel to the base of cutting tool is called
  1. rake angle
  2. cutting angle
  3. clearance angle
  4. lip angle

Answer:A

View Answer
63. In case of turning, as the machining proceeds, the spindle speed must __________ with the decrease in diameter of work.
  1. Decrease
  2. Increase

Answer:B

View Answer
64. Back rake angle of a single point tool is the angle by which the face of the tool is inclined towards back.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
65. As the cutting speed increases, tool life decreases.
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer
66. Which of the following grinding machine will give a better result for finish machining operation?
  1. Fine grain
  2. Medium grain
  3. Coarse grain
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
67. Thread grinding requires work speed from
  1. 1 to 3 m/min
  2. 5 to 10 m/min
  3. 10 to 14 m/min
  4. 14 to 20 m/min

Answer:A

View Answer
68. The cutting speed is minimum while machining __________ with a high speed steel tool.
  1. cast iron
  2. mild steel
  3. Brass
  4. Aluminium

Answer:A

View Answer
69. The hardness of a grinding wheel is specified by
  1. Brinell hardness number
  2. Rockwel! hardness number
  3. Vickers pyramid number
  4. letter of alphabet

Answer:D

View Answer
70. Which of the following operations can be performed with milling cutters?
  1. cutting key ways on shafts
  2. cutting external screw threads
  3. cutting teeth of spur gears
  4. all of these

Answer:D

View Answer
71. The swing diameter over the bed is __________ the height of the centre measured from the bed of the lathe.
  1. equal to
  2. Twice
  3. Thrice
  4. one-half

Answer:B

View Answer
72. Down milling is also called
  1. conventional milling
  2. climb milling
  3. end milling
  4. face milling

Answer:B

View Answer
73. The depth of cut in drilling is __________ the drill diameter.
  1. equal to
  2. one-fourth
  3. one-half
  4. Double

Answer:C

View Answer
74. The type of tool used on lathe, shaper and planer is
  1. single point cutting tool
  2. two point cutting tool
  3. three point cutting tool
  4. multi-point cutting tool

Answer:A

View Answer
75. A __________ grinding wheel is used to grind soft materials.
  1. coarse grained
  2. medium grained
  3. Finegrained

Answer:A

View Answer
76. In order to grind soft material
  1. coarse grained grinding wheel is used
  2. fine grained grinding wheel is used
  3. medium grained grinding wheel is used
  4. any one of these

Answer:A

View Answer
77. The type of reamer used for reaming operation in a blind hole, is
  1. straight fluted reamer
  2. left hand spiral fluted reamer
  3. right hand spiral fluted reamer
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
78. In a single point tool, the angle between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base, is known as
  1. side relief angle
  2. end relief angle
  3. back rake angle
  4. side rake angle

Answer:B

View Answer
79. The grinding operaion is a
  1. shaping operation
  2. forming operation
  3. surface finishing operation
  4. dressing operation

Answer:C

View Answer
80. The guideways are of
  1. flat type
  2. V-type
  3. dovetail type
  4. any one of these

Answer:D

View Answer
81. Which of the following represents the correct symbol of rubber bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. R
  3. B
  4. S

Answer:B

View Answer
82. The velocity of tool along the tool face is known as
  1. shear velocity
  2. chip velocity
  3. cutting velocity
  4. mean velocity

Answer:B

View Answer
83. The purpose of jigs and fixtures is to
  1. increase machining accuracy
  2. facilitate interchangeability
  3. decrease expenditure on quality control
  4. all of these

Answer:D

View Answer
84. In hot machining, solid carbide tools are preferred over high speed steel tools.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
85. The trade name of a non-ferrous cast alloy composed of cobalt, chromium and tungsten is called
  1. Ceramic
  2. Stellite
  3. Diamond
  4. cemented carbide

Answer:B

View Answer
86. A coarse grained grinding wheel is used to grind
  1. hard and brittle materials
  2. soft and ductile materials
  3. hard and ductile materials
  4. soft and brittle materials

Answer:B

View Answer
87. The abrasive slurry used in ultra-sonic machining contains fine particles of
  1. aluminium oxide
  2. boron carbide
  3. silicon carbide
  4. any one of these

Answer:D

View Answer
88. High speed steel cutting tools operate at cutting speeds __________ than carbon steel tools.
  1. 2 to 3 times lower
  2. 2 to 3 times higher
  3. 5 to 8 times higher
  4. 8 to 20 times higher

Answer:B

View Answer
89. The factor which affects the tool life is
  1. tool geometry
  2. cutting speed
  3. feed rate
  4. all of these

Answer:D

View Answer
90. In lapping operaion, the amount of metal removed is
  1. 0.005 to 0.01 mm
  2. 0.01 to 0.1 mm
  3. 0.05 to 0.1 mm
  4. 0.5 to 1 mm

Answer:A

View Answer
91. The cutting force in up milling __________ per tooth movement of the cutter.
  1. is zero
  2. is maximum
  3. decreases from maximum to zero
  4. increases from zero to maximum

Answer:D

View Answer
92. The height of each tooth of a broach is
  1. same throughout
  2. in progressively decreasing order
  3. in progressively increasing order
  4. none of these

Answer:C

View Answer
93. A right hand tool on a lathe cuts most efficiently when it travels
  1. from left to right end of the lathe bed
  2. from right to left end of the lathe bed
  3. with the help of a compound slide
  4. across the bed

Answer:B

View Answer
94. Surface finish is enhanced by increase in
  1. cutting speed
  2. nose radius
  3. true rake angle
  4. all of these

Answer:D

View Answer
95. The cutting speed for drilling copper with high speed steel drills varies from
  1. 10 to 20 m/min
  2. 18 to 30 m/min
  3. 24 to 45 m/min
  4. 60 to 90 m/min

Answer:B

View Answer
96. A dense structure of a grinding wheel is denoted by the number 9 to 15 or higher.
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
97. High speed steel tools retain their hardness upto a temperature of
  1. 250°C
  2. 350°C
  3. 500°C
  4. 900°C

Answer:D

View Answer
98. A taper tap has
  1. its end tapered for about 3 or 4 threads
  2. its end tapered for about 8 or 10 threads
  3. full threads for the whole of its length
  4. none of the above

Answer:B

View Answer
99. For machining a mild steel workpiece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of
  1. 50°C
  2. 100°C
  3. 175°C
  4. 275°C

Answer:B

View Answer
100. Climb milling is chosen while machining because
  1. the chip thickness increase gradually
  2. it enables the cutter to dig in & start the cut
  3. the specific power consumption is reduced
  4. better surface finish can be obtained

Answer:B

View Answer
101. The material which on machining produces chips with built up edge is
  1. brittle material
  2. tough material
  3. hard material
  4. ductile material

Answer:D

View Answer
102. Work speed in cylindrical grinding varies from
  1. 5 to 10 m/min
  2. 10 to 20 m/min
  3. 20 to 30 m/min
  4. 40 to 60 m/min

Answer:C

View Answer
103. The chuck used for setting up of heavy and irregular shaped work should be
  1. four jaw independent chuck
  2. three jaw universal chuck
  3. magnetic chuck
  4. drill chuck

Answer:A

View Answer
104. if the machines are equally rigid & tool work materials are the similar then at min cutting velocity the operation that is done is
  1. Turning
  2. Grinding
  3. Boring
  4. Milling

Answer:D

View Answer
105. Ceramic tools are fixed to tool body by
  1. Soldering
  2. Brazing
  3. Welding
  4. Clamping

Answer:B

View Answer
106. Soft grade for Grinding-Wheels are represented by the letters
  1. A to H
  2. I to P
  3. Q to Z
  4. A to P

Answer:A

View Answer
107. The helix angle of a drill is __________ for drilling brass.
  1. equal to 30°
  2. less than 30°
  3. more than 30°

Answer:B

View Answer
108. In continuous chip cutting, the maximum heat __________ the velocity of cutting.
  1. depends upon
  2. does not depend upon

Answer:A

View Answer
109. In a universal milling machine, the table can be swiveled horizontally and can be fed at an angle to the milling machine spindle.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
110. The size of a shaper is given by
  1. stroke length
  2. motor power
  3. mass of machine
  4. rate size

Answer:A

View Answer
111. The continuous cutting has an enhanced tool life than intermittent cutting.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
112. The main purpose of a boring operation, as compared to drilling, is to
  1. drill a hole
  2. finish the drilled hole
  3. correct the hole
  4. enlarge the existing hole

Answer:D

View Answer
113. Carbide tipped tools usually have
  1. negative rake angle
  2. positive rake angle
  3. any rake angle
  4. no rake angle

Answer:A

View Answer
114. Gear burnishing is a process for
  1. surface finishing
  2. under-cut gears
  3. cycloidal gears
  4. removing residual stresses from teeth roots

Answer:A

View Answer
115. The continuous chips are in the form of long coils having the same thickness throughout.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
116. The saw milling is an operation of
  1. machining several surfaces of a workpiece simultaneously
  2. producing narrow slots or grooves on a workpiece
  3. reproduction of an outline of a template on a workpiece
  4. None of the above

Answer:B

View Answer
117. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of
  1. continuous chips
  2. discontinuous chip
  3. continuous chips with built up edge
  4. none of these

Answer:A

View Answer
118 .Which of the following symbol’s range of alphabet represent soft grain in grinding wheel?
  1. A – H
  2. I – P
  3. Q – T
  4. T – Z

Answer:A

View Answer
119. Cutting fluid has no effect on the tool life.
  1. True
  2. False

Answer:B

View Answer
120. The chisel edge angle of a drill is usually 120° to 135°.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
121. The cutting speed of a drill varies from point to point on the cutting edge of the drill.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
122. Dielectric is used in
  1. electro-chemical machining
  2. ultra-sonic machining
  3. electro-discharge machining
  4. laser machining

Answer:C

View Answer
123. The type of reamer used for reaming soft aluminium or copper, is
  1. straight fluted reamer
  2. left hand spiral fluted reamer
  3. right hand spiral fluted reamer
  4. any one of these

Answer:B

View Answer
124. The tool material, for faster machining, should have
  1. wear resistance
  2. red hardness
  3. Toughness
  4. all of these

Answer:D

View Answer
125. In a single point turning operation with a cemented carbide and steel combination having a Taylor exponent of 0.25, if the cutting speed is halved, then tool life will become
  1. half
  2. two times
  3. eight times
  4. sixteen times

Answer:D

View Answer
126. For what kind of material is an open structure of a grinding wheel used
  1. soft materials
  2. tough materials
  3. ductile materials
  4. all of these

Answer:D

View Answer
127. A twist drill is specified by its
  1. shank, material and diameter
  2. shank, lip angle and size of flute
  3. material, length of body and helix angle
  4. any one of these

Answer:A

View Answer
128. The hole to be drilled for tapping is __________ the outside diameter of the thread on the tap.
  1. equal to
  2. smaller than
  3. greater than

Answer:B

View Answer
129. Low helix angle drills are preferred for drilling holes in
  1. Plastics
  2. Copper
  3. cast steel
  4. carbon steel

Answer:A

View Answer
130. In which of the following machine, the work remains stationary and the tool is rotated?
  1. Vertical boring machine
  2. Horizontal boring machine
  3. Precision boring machine
  4. Jig boring machine

Answer:B

View Answer
131. Internal gears can be made by
  1. Hobbing
  2. shaping with pinion cutter
  3. shaping with rack cutter
  4. Milling

Answer:B

View Answer
132. The ratio between two consecutive spindle speeds for a six-speed drilling machine using drills of diameter 6.25 to 25 mm size and at a cutting velocity of 18 m/min is
  1. 1.02
  2. 1.32
  3. 1.66
  4. 1.82

Answer:B

View Answer
133. The cutting speed of a drill depends upon the
  1. material of drill
  2. type of material to be drilled
  3. quality of surface finish desired
  4. all of these

Answer:D

View Answer
134. The part of the tool on which cutting edge is formed is called nose.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:B

View Answer
135. The chamfering is an essential operation after
  1. Knurling
  2. rough turning
  3. Boring
  4. thread cutting

Answer:D

View Answer
136. The broaching operation in which either the work or the tool moves across the other, is known as
  1. pull broaching
  2. push broaching
  3. surface broaching
  4. continuous broaching

Answer:C

View Answer
137. Ultra-sonic machining is best suited for
  1. tool steels
  2. sintered carbides
  3. Glass
  4. all of these

Answer:D

View Answer
138. When the grinding wheel is marked by the letters from I to P, it indicates that the grinding wheel is of hard grade.
  1. True
  2. False

Answer:B

View Answer
139. A 15 mm drilling machine means that it can drill a hole
  1. Of maximum diameter 15 mm
  2. in 15 mm thick plates
  3. having cross-sectional area of 15 mm2
  4. none of these

Answer:A

View Answer
140. The tap used to cut threads in a blind hole is
  1. taper tap
  2. second tap
  3. bottoming tap
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
141. A mandrel is used to hold
  1. an eccentric work
  2. a heavy work
  3. a thin work
  4. none of these

Answer:D

View Answer
142. Which of the following statement is incorrect with reference of lathe cutting tools?
  1. Flank of tool is the surface below & adjacent to cutting-edges
  2. The nose is the corner, arc or chamfer joining the side cutting and the end cutting edges
  3. The heel is that part of the tool which is shaped to produce the cutting edges and face
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
143. The swing diameter over carriage is always less than the swing diameter over bed.
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer
144. The size of abrasive grain required in a grinding wheel depends upon the
  1. amount of material to be removed
  2. hardness of material being ground
  3. finish desired
  4. all of these

Answer:B

View Answer
145. A grinding wheel is said to be of __________ if it holds the abrasive grains more securely.
  1. soft grade
  2. medium grade
  3. hard grade

Answer:C

View Answer
146. For what is a dense-structure of a grinding wheel used
  1. hard materials
  2. brittle materials
  3. finishing cuts
  4. all of these

Answer:D

View Answer
147. The keyways, grooves and slots cannot be cut on a shaper.
  1. True
  2. False

Answer:B

View Answer
148. Gears can be best produced on mass production by
  1. Shaping
  2. Casting
  3. Forming
  4. Hobbing

Answer:D

View Answer
149. In a plain milling machine, the table can be moved
  1. Longitudinally
  2. Crosswise
  3. Vertically
  4. all of these

Answer:D

View Answer
150. In drilling operation, the metal is removed by
  1. Shearing
  2. Extrusion
  3. shearing and extrusion
  4. shearing and compression

Answer:C

View Answer
151. A single point tool has
  1. rake angle
  2. cutting angle
  3. lip angle
  4. all of these

Answer:D

View Answer
152. In hot machining, the work is heated by
  1. simple heating
  2. flame heating
  3. induction heating
  4. any one of these

Answer:D

View Answer
153. The type of tool used on milling machine and broaching machine is
  1. single point cutting tool
  2. two point cutting tool
  3. three point cutting tool
  4. multi-point cutting tool

Answer:D

View Answer
154. Which of the following symbol’s range of alphabet represent medium hardness grain in grinding wheel?
  1. A – H
  2. I – P
  3. Q – T
  4. T – Z

Answer:B

View Answer
155. When the tool moves parallel to the lathe axis, the movement is termed as
  1. cross feed
  2. angular feed
  3. longitudinal feed
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
156. Chip breakers are used to
  1. increase tool life
  2. remove chips from bed
  3. break the chips into short segments
  4. to minimise heat generation

Answer:C

View Answer
157. The reason for the formation of discontinuous chips is
  1. low cutting speed and large rake angle
  2. low cutting speed and small rake angle
  3. high cutting speed and large rake angle
  4. high cutting speed and small rake angle

Answer:B

View Answer
158. The stroke of a shaping machine is 250 mm. It makes 30 double strokes per minute. The overall average speed of operation is
  1. 3.75 m/min
  2. 5 m/min
  3. 7.5 m/min
  4. 15 m/min

Answer:C

View Answer
159. If d=dia. of regulating wheel; n=rpm & α=angle of inclination of wheel, then the actual feed in centreless grinders is
  1. Πd
  2. πd n
  3. πd n sin α
  4. πd n cos α

Answer:C

View Answer
160. For fast removal of materials during grinding, a __________ grinding wheel is used.
  1. coarse grained
  2. fine grained
  3. medium grained

Answer:A

View Answer
161. Which of the following process is used for preparing parts having large curved surfaces and thin sections?
  1. Hot machining
  2. Ultra-sonic machining
  3. ECM process
  4. Chemical milling

Answer:D

View Answer
162. A grinding wheel becomes glazed (i.e. cutting edge takes a glass-like appearance) due to
  1. wear of bond
  2. breaking of abrasive grains
  3. wear of abrasive grains
  4. cracks on grinding wheel

Answer:C

View Answer
163. Gears can be cut on a shaper.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
164. The grade of grinding wheel depends upon
  1. hardness of the material being ground
  2. speed of wheel and work
  3. condition of grinding machine
  4. all of these

Answer:D

View Answer
165. A dynamometer is a device used for the measurement of
  1. chip thickness ratio
  2. forces during metal cutting
  3. wear of the cutting tool
  4. deflection of the cutting tool

Answer:B

View Answer
166. A broach has
  1. roughing teeth
  2. semi-finishing teeth
  3. finishing teeth
  4. all of these

Answer:D

View Answer
167. A round nose tool has no back rake and side rake.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
168. In electro-discharge machining, tool is made of
  1. Brass
  2. Copper
  3. copper tungsten alloy
  4. all of these

Answer:D

View Answer
169. The cutting speed is maximum while machining __________ with a high speed steel tool.
  1. cast iron
  2. mild steel
  3. Brass
  4. Aluminium

Answer:D

View Answer
170. The obtuse angle, included between the chisel edge and the lip as viewed from the end of a drill, is called
  1. helix or rake angle
  2. point angle
  3. chisel edge angle
  4. lip clearance angle

Answer:C

View Answer
171. The plain milling machine is more rigid and heavier in construction than a universal milling machine of the same size.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
172. An operation of embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece, is known as
  1. counter-boring
  2. Grooving
  3. Knurling
  4. Facing

Answer:C

View Answer
173. An operation of enlarging the end of a hole cylindrically is known as grooving.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:B

View Answer
174. The lathe centres are provided with standard taper known as
  1. Morse taper
  2. Seller's taper
  3. Chapman taper
  4. Brown and Sharpe taper

Answer:A

View Answer
175. In a plain milling cutter, the portion of the gash adjacent to the cutting edge on which the chip impinges is called
  1. Face
  2. Fillet
  3. Land
  4. Lead

Answer:A

View Answer
176. The grooving is an operation of
  1. bevelling the extreme end of a workpiece
  2. embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
  3. reducing diameter of work-piece over a very narrow surface
  4. enlarging the end of a hole cylindrically

Answer:C

View Answer
177. Cutting fluids are used to
  1. cool the tool
  2. improve surface finish
  3. cool the workpiece
  4. all of these

Answer:D

View Answer
178. The structure of a grinding wheel depends upon
  1. hardness of the material being ground
  2. nature of the grinding operation
  3. finish required
  4. all of these

Answer:D

View Answer
179. In a plain milling cutter, the chip space between the back of one tooth and the face of the next tooth is called
  1. Face
  2. Fillet
  3. Gash
  4. Land

Answer:C

View Answer
180. In which of the following machine, the work rotates and the tool is stationary?
  1. Vertical boring machine
  2. Horizontal boring machine
  3. Precision boring machine
  4. Jig boring machine

Answer:A

View Answer
181. The cutting fluid mostly used for machining alloy steels is
  1. Water
  2. soluble oil
  3. Dry
  4. sulphurised mineral oil

Answer:D

View Answer
182. The cutting speed is zero at the periphery and it is maximum at the centre of the drill.
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
183. In metal cutting operations, chips are formed due to plastic deformation of the metal.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
184. Which of the following symbol’s range of alphabet represent hard grain in grinding wheel?
  1. D – H
  2. I – P
  3. A – D
  4. Q – Z

Answer:A

View Answer
185. Cemented carbide tools are generally poor in shear.
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer
186. Which of the following statement is wrong as regard to down milling?
  1. It can not be used on old machines due to backlash between the feed screw of the table and the nut.
  2. Chips are thrown off easily & they do not obstruct with the cutting.
  3. The surface milled appears to be slightly wavy.
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
187. In reaming process
  1. metal removal rate is high
  2. high surface finish is obtained
  3. high form accuracy is obtained
  4. high dimensional accuracy is obtained

Answer:C

View Answer
188. The lathe spindles at the nose end have
  1. internal screw threads
  2. external screw threads
  3. no threads
  4. tapered threads

Answer:B

View Answer
189. The infeed grinding is similar to plunge grinding.
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer
190. The cutting angle of a flat drill varies from
  1. 3° to 8°
  2. 20° to 30°
  3. 60° to 90°
  4. 90° to 120°

Answer:D

View Answer
191. In electro-discharge machining, dielectric is used to
  1. help in the movement of the sparks
  2. control the spark discharges
  3. act as coolant
  4. all of these

Answer:D

View Answer
192. In metal cutting operations, the shear angle is the angle made by the shear plane with the
  1. direction of the tool axis
  2. direction of tool travel
  3. perpendicular to the direction of the tool axis
  4. central plane of the workpiece

Answer:B

View Answer
193. The floating position of the holding fixture in a rotary transfer device is used to
  1. improve the accuracy of location
  2. reduce the tendency to over-index
  3. improve upon the acceleration and deceleration characteristics
  4. reduce the cycle time

Answer:D

View Answer
194. The operation of Smoothing & Squaring the surface around a hole is called
  1. counter-sinking
  2. counter-boring
  3. Trepanning
  4. spot facing

Answer:D

View Answer
195. The ductile materials, during machining, produce
  1. continuous chips
  2. discontinuous chips
  3. continuous chips with built up edge
  4. either (a) or (c)

Answer:D

View Answer
196. Slow speed of the spindle is necessary in
  1. thread cutting
  2. turning a work of larger diameter
  3. turning a hard or tough material
  4. all of these

Answer:D

View Answer
197. The hole drilled for tapping should be smaller than the tap size by twice the depth of thread.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
198. Discontinuous chips are formed during machining of
  1. brittle metals
  2. ductile metals
  3. hard metals
  4. soft metals

Answer:A

View Answer
199. In a planer
  1. tool is stationary and work reciprocates
  2. work is stationary and tool reciprocates
  3. tool moves over stationary work
  4. tool moves over reciprocating work

Answer:A

View Answer
200. Which of the following operation is first performed?
  1. Spot facing
  2. Boring
  3. Tapping
  4. Drilling

Answer:B

View Answer
201. If the cutting speed is increased, then the built-up-edge
  1. becomes longer
  2. may or may not form
  3. becomes smaller and finally does not form at all
  4. has nothing to do with speed

Answer:C

View Answer
202. For machining a mild steel workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
  1. 5 m/min
  2. 10 m/min
  3. 15 m/min
  4. 30 m/min

Answer:D

View Answer
203. Tool signature consists of __________ elements.
  1. Two
  2. Four
  3. Five
  4. Seven

Answer:D

View Answer
204. The negative rake is usually provided on
  1. high carbon steel tools
  2. high speed steel tools
  3. cemented carbide tools
  4. all of these

Answer:C

View Answer
205. Which of the following range of numbers represents dense structure of abrasives?
  1. 0-7
  2. 8-10
  3. 10-12
  4. 12-16

Answer:A

View Answer
206. The tool life is affected by
  1. depth of cut
  2. cutting speed
  3. Feed
  4. all of these

Answer:D

View Answer
207. Up milling is also called conventional milling.
  1. Agree
  2. Disagree

Answer:A

View Answer
208. In ultra-sonic machining, tool is made of
  1. tungsten carbide
  2. brass or copper
  3. Diamond
  4. stainless steel

Answer:B

View Answer
209. Ceramic tools has greater tool life than carbide tools.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
210. The rake angle of a single point cutting tool corresponds to __________ of a twist drill.
  1. lip clearance angle
  2. helix angle
  3. point angle
  4. chisel edge angle

Answer:B

View Answer
211. The most common metal working or cutting fluid used for machining steel is
  1. Water
  2. soluble oil
  3. Dry
  4. heavy oils

Answer:B

View Answer
212. The operation of producing grooves around the periphery of a cylindrical or conical workpiece is called
  1. profile milling
  2. gang milling
  3. saw milling
  4. helical milling

Answer:D

View Answer
213. As the cutting speed increases, the tool cutting forces
  1. remain constant
  2. Increases
  3. Decreases
  4. first increases and then decreases

Answer:C

View Answer
214. Crater wear leads to
  1. increase in cutting temperature
  2. weakening of tool
  3. friction and cutting forces
  4. all of these

Answer:D

View Answer
215. The silicon carbide abrasive is chiefly used for grinding
  1. cemented carbide
  2. Ceramic
  3. cast iron
  4. all of these

Answer:D

View Answer
216. The width of cutting edge of a parting-off tool varies from
  1. 3 to 12 mm
  2. 5 to 20 mm
  3. 8 to 30 mm
  4. 15 to 40 mm

Answer:A

View Answer
217. The grinding of long, slender shafts or bars is usually done by
  1. infeed grinding
  2. through feed grinding
  3. endfeed grinding
  4. any one of these

Answer:B

View Answer
218. In centreless grinding, work place centre will be
  1. above the line joining the two wheel centres
  2. below the line joining the two wheel centres
  3. on the line joining the two wheel centres
  4. at the intersection of the line joining the wheel centres with the work place plane

Answer:A

View Answer
219. Tool life is measured by the
  1. number of pieces machined between tool sharpenings
  2. time for which the tool is in contact with the job
  3. volume of material removed between tool sharpenings
  4. all of the above

Answer:D

View Answer
220. Soft materials can not be economically ground due to
  1. high temperature involved
  2. frequent wheel clogging
  3. rapid wheel wear
  4. low work piece stiffness

Answer:B

View Answer
221. Which of the following range of numbers represents open structure of abrasives?
  1. 0-3
  2. 4-6
  3. 8-16
  4. None of the mentioned

Answer:C

View Answer
222. The tool life in case of a grinding wheel is the time
  1. between two successive regrinds of the wheel
  2. taken for the wheel to be balanced
  3. taken between two successive wheel dressings
  4. taken for a wear of 1 mm on its diameter

Answer:C

View Answer
223. In which of the following machine, the work is usually rotated while the drill is fed into work?
  1. Sensitive drilling machine
  2. Radial drilling machine
  3. Gang drilling machine
  4. Deep hole drilling machine

Answer:D

View Answer
224. Mild steel during machining produces __________ chips.
  1. Continuous
  2. Discontinuous

Answer:A

View Answer
225. Crater wear is mainly due to the phenomenon known as
  1. adhesion of metals
  2. oxidation of metals
  3. diffusion of metals
  4. all of these

Answer:C

View Answer
226. The cutting speed for drilling aluminium, brass and bronze with high speed steel drills varies from
  1. 10 to 20 m/min
  2. 18 to 30 m/min
  3. 24 to 45 m/min
  4. 60 to 90 m/min

Answer:D

View Answer
227. The operation of machining several surfaces of a workpiece simultaneously is called
  1. profile milling
  2. gang milling
  3. saw milling
  4. helical milling

Answer:B

View Answer
228. The grinding wheel speed (surface speed in m/min) usually varies from
  1. 500 to 1000
  2. 1000 to 1500
  3. 1500 to 2000
  4. 2000 to 2500

Answer:C

View Answer
229. What among the below is considered for evaluation of machinability
  1. cutting forces and power consumption
  2. tool life
  3. type of chips and shear angle
  4. all of these

Answer:D

View Answer
230. In oblique cutting system, the tool may or may not generate a surface parallel to the workface
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer
231. The plunge grinding requires very __________ speed.
  1. High
  2. Low

Answer:B

View Answer
232. In machining metal, cutting force at the cutting edge is measured by a
  1. Wattmeter
  2. Dynamometer
  3. Hydrometer
  4. Pyrometer

Answer:B

View Answer
233. A feed gear box for a screw cutting lathe is designed on the basis of
  1. geometric progression
  2. arithmetic progression
  3. harmonic progression
  4. none of these

Answer:A

View Answer
234. In American Standard Association (A S A) system, if the tool nomenclature is 8-6-5-5-10-15-2 mm, then the side rake angle will be
  1. 10°

Answer:B

View Answer
235.Which of the following represents the correct symbol of vertified bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. R
  3. B
  4. S

Answer:A

View Answer
236. The chamfering is an operation of
  1. bevelling the extreme end of a workpiece
  2. embossing a diamond shaped pattern on the surface of a workpiece
  3. enlarging the end of a hole cylindrically
  4. None of the above

Answer:A

View Answer
237. Hard grade grinding wheels are represented by the letters
  1. A to H
  2. I to P
  3. Q to Z
  4. A to P

Answer:C

View Answer
238. The angle formed by the leading edge of the land with a plane having the axis of the drill, is called
  1. helix or rake angle
  2. point angle
  3. chisel edge angle
  4. lip clearance angle

Answer:A

View Answer
239. The lip clearance angle should decrease towards the centre of the drill than at the circumference.
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
240. If the shear angle is large and the chip-tool contact area is low, then the tool life will be more.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
241. In drilling brass, a drill with
  1. zero helix angle is used
  2. low helix angle is used
  3. high helix angle is used
  4. any helix angle can be used

Answer:B

View Answer
242. The carbide tools operating at very low cutting speeds (below 30 m/min)
  1. reduces tool life
  2. increases tool life
  3. have no effect on tool life
  4. spoils the work piece

Answer:A

View Answer
243. In oblique cutting of metals, the cutting edge of the tool is
  1. perpendicular to the workpiece
  2. perpendicular to the direction of tool travel
  3. parallel to the direction of tool travel
  4. inclined at an angle less than 90° to the direction of tool travel

Answer:D

View Answer
244. What would be the depth of cut if a drill bit of 20 mm diameter rotating at 500 r.p.m. with a feed rate of 0.2 mm/revolution is used to drill a through-hole in a mild steel plate 20 mm thickness.
  1. 0.2 mm
  2. 10 mm
  3. 20 mm
  4. 100 mm

Answer:C

View Answer
245. The tail stock and the carriage of a lathe may be guided on same or different guideway.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
246. Surface grinding is done to produce
  1. tapered surface
  2. flat surface
  3. internal cylindrical holes
  4. all of these

Answer:B

View Answer
247. Gear finishing operation is called
  1. shaping
  2. milling
  3. hobbing
  4. burnishing

Answer:D

View Answer
248. Continuous chips with built up edge are formed during machining of
  1. brittle metals
  2. ductile metals
  3. hard metals
  4. soft metals

Answer:B

View Answer
249. The rate of removing metal is __________ by increasing the depth of cut.
  1. Decreased
  2. Increased

Answer:B

View Answer
250.The method of grinding used to produce internal cylindrical holes and tapers, is
  1. internal cylindrical grinding
  2. form grinding
  3. external cylindrical grinding
  4. surface grinding

Answer:A

View Answer
251.The tool life is __________ cutting speed.
  1. independent of
  2. dependent upon

Answer:B

View Answer
252. Which of the following represents the correct symbol of Silicate bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. R
  3. B
  4. S

Answer:D

View Answer
253.For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
  1. 10 m/min
  2. 15 m/min
  3. 22 m/min
  4. 30 m/min

Answer:C

View Answer
254.The vector sum of cutting velocity and chip velocity is __________ shear velocity
  1. equal to
  2. less than
  3. more than

Answer:A

View Answer
255.For harder alloy steel, the point angle of the drill is kept
  1. equal to 118°
  2. less than 118°
  3. more than 118°
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
256.An open structure of a grinding wheel is denoted by the number 1 to 8.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:B

View Answer
257. For turning small taper on long workpiece, the suitable method is
  1. by a form tool
  2. by setting over the tail stock
  3. by a taper turning attachment
  4. by swivelling the compound rest

Answer:B

View Answer
258. In a shaper, the metal is removed during
  1. forward stroke
  2. return stroke
  3. both the forward and return strokes
  4. neither the forward nor the return stroke

Answer:A

View Answer
259. The aluminium oxide abrasive is chiefly used for grinding
  1. high speed steel
  2. carbon steel
  3. wrought iron
  4. all of these

Answer:D

View Answer
260. In __________ operation, the cutting force is maximum when the tooth begins its cut and reduces it to minimum when the tooth leaves the work.
  1. up milling
  2. down milling
  3. face milling
  4. end milling

Answer:B

View Answer
261. The taper on the lathe spindle is
  1. 1 in 10
  2. 1 in 15
  3. 1 in 20
  4. 1 in 30

Answer:C

View Answer
262. The form grinding is used to grind gear teeth, threads, splined shafts and holes.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
263. Resin bond is also known
  1. Vertified bond
  2. Rubber bond
  3. Silicate bond
  4. Bakelite bond

Answer:D

View Answer
264. In drilling bakellite and fibrous plastics, the point angle of a drill is
  1. 90°
  2. 118°
  3. 135°
  4. 150°

Answer:A

View Answer
265. The shear velocity is the velocity of
  1. tool relative to the workpiece
  2. chip relative to the tool
  3. tool along the tool face
  4. none of these

Answer:D

View Answer
266. For turning internal tapers, the suitable method is
  1. by a form tool
  2. by setting over the tail stock
  3. by a taper turning attachment
  4. by swivelling the compound rest

Answer:C

View Answer
267. Lathe bed is made of
  1. mild steel
  2. alloy steel
  3. pig iron
  4. chilled cast iron

Answer:D

View Answer
268. In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called
  1. friction zone
  2. work-tool contact zone
  3. shear zone
  4. none of these

Answer:C

View Answer
269. The operation of making a cone-shaped enlargement of the end of a hole is known as
  1. counter-sinking
  2. counter-boring
  3. Trepanning
  4. spot facing

Answer:A

View Answer
270. Internal or external threads of different pitches can be produced by
  1. pantograph milling machine
  2. profiling machine
  3. planetary milling machine
  4. piano-miller

Answer:C

View Answer
271. In a shaper
  1. tool is stationary and work reciprocates
  2. work is stationary and tool reciprocates
  3. tool moves over stationary work
  4. tool moves over reciprocating work

Answer:B

View Answer
272. Which of the following represents the correct symbol of Shellac bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. P
  3. B
  4. S

Answer:B

View Answer
273. Which of the following statement is correct about EDM machining?
  1. It can machine hardest materials.
  2. It produces high degree of surface finish.
  3. Tool &work are never in contact with each other.
  4. all of these

Answer:D

View Answer
274. A better machinable metal is one which gives
  1. lower chip-tool contact area and larger shear angle
  2. higher chip-tool contact area and smaller shear angle
  3. lower chip-tool contact area and smaller shear angle
  4. higher chip-tool contact area and larger shear angle

Answer:A

View Answer
275. The angle between the lathe centres is
  1. 30°
  2. 45°
  3. 60°
  4. 90°

Answer:C

View Answer
276. In drilling aluminium, a drill with
  1. zero helix angle is used
  2. low helix angle is used
  3. high helix angle is used
  4. any helix angle can be used

Answer:C

View Answer
277. Ceramic cutting tools are
  1. made by cold pressing of aluminium oxide powder
  2. available in the form of tips
  3. brittle and have low bending strength
  4. all of these

Answer:D

View Answer
278. In order to obtain a surface finish in the range of 0.75 μm to 1.25 μm , the operation used is called.
  1. Grinding
  2. Lapping
  3. Honing
  4. Buffing

Answer:A

View Answer
279. Stellite preserve hardness upto a temperature of
  1. 350°C
  2. 500°C
  3. 900°C
  4. 1100°C

Answer:D

View Answer
280. In oblique cutting system, the cutting edge of the tool
  1. may clear the width of the workpiece
  2. should always clear the width of the workpiece
  3. may not clear the width of the workpiece
  4. None of the above

Answer:C

View Answer
281. Which of the following represents the correct symbol of epoxy bond in a specification of grinding wheel?
  1. V
  2. R
  3. P
  4. S

Answer:B

View Answer
282. For which material is the fine grained grinding wheel used
  1. hard and brittle materials
  2. soft and ductile materials
  3. hard and ductile materials
  4. soft and brittle materials

Answer:A

View Answer
283. EDM machining is applied for
  1. shaping carbide dies and punches having complicated profiles
  2. creating large number of small holes in sieves & fuel nozzles
  3. embossing and engraving on harder materials
  4. all of these

Answer:D

View Answer
284. In gear hobbing
  1. only hob rotates
  2. only gear blank rotates
  3. both hob and gear blank rotates
  4. neither hob nor gear blank rotates

Answer:C

View Answer
285. Holes are machined by push broaches only for sizing.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
286. The increase in depth of cut and feed rate __________ surface finish.
  1. improves
  2. deteriorates
  3. does not effect

Answer:B

View Answer
287. Which of the following will be better to use for machining of hard work piece?
  1. V-bond
  2. R-bond
  3. Both V and R bond
  4. None of the mentioned

Answer:A

View Answer
288. A lathe with four steps on the cone pulley and with backgears will have
  1. four direct speeds
  2. four indirect speeds
  3. four direct and four indirect speeds
  4. eight indirect speeds

Answer:C

View Answer
289. In machining cast iron, no cutting fluid is required.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
290. In machining metals, surface roughness is due to
  1. feed marks/ridges left by the cutting tool
  2. fragment of built-up edge on the machined surface
  3. cutting tool vibrations
  4. all of these

Answer:D

View Answer
291. In metal machining, the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called
  1. friction zone
  2. work-tool contact zone
  3. shear zone
  4. none of these

Answer:A

View Answer
292. The drill spindles are provided with standard taper known as
  1. Morse taper
  2. Seller's taper
  3. Chapman taper
  4. Brown and Sharpe taper

Answer:A

View Answer
293. Which of the following will be better to use for machining of soft work piece?
  1. V-bond
  2. R-bond
  3. Both V and R bond
  4. None of the mentioned

Answer:B

View Answer
294. The operation performed on a shaper is
  1. machining horizontal surface
  2. machining vertical surface
  3. machining angular surface
  4. all of these

Answer:D

View Answer
295. Chemical milling operation is performed
  1. on universal milling machine
  2. on plain milling machine
  3. in a tank containing an etching solution
  4. any one of these

Answer:C

View Answer
296. The thrust force will increase with the increase in
  1. side cutting edge angle
  2. tool nose radius
  3. rake angle
  4. end cutting edge angle

Answer:A

View Answer
297. The broaching operation in which the work moves past the stationary tool is called
  1. pull broaching
  2. push broaching
  3. surface broaching
  4. continuous broaching

Answer:D

View Answer
298. Which of the following grinding wheel would be more economical for grinding of hard work piece?
  1. Soft grinding wheel
  2. Hard grinding wheel
  3. Both hard and soft grinding wheel
  4. None of the above

Answer:A

View Answer
299. If the grain size is __________ the tool life is better.
  1. Smaller
  2. Larger

Answer:B

View Answer
300.The operation of reproduction of an outline of a template on a workpiece is called face milling.
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
301. The usual value of the point angle of a drill is
  1. 70°
  2. 100°
  3. 118°
  4. 130°

Answer:C

View Answer
302. Buffing wheels are made of
  1. softer metals
  2. cotton fabric
  3. Carbon
  4. Graphite

Answer:B

View Answer
303. Jigs are heavier than fixtures in construction
  1. Yes
  2. No

Answer:B

View Answer
304. Which of the following grinding wheel would be more economical for grinding of soft work piece?
  1. Soft grinding wheel
  2. Hard grinding wheel
  3. Both hard and soft grinding wheel
  4. None of the mentioned

Answer:B

View Answer
305. In electro-chemical machining, the gap between the tool and work is kept as
  1. 0.1 mm
  2. 0.25 mm
  3. 0.4 mm
  4. 0.75 mm

Answer:D

View Answer
306. The process of improving the cutting action of the grinding wheel is called
  1. Truing
  2. Dressing
  3. Facing
  4. Clearing

Answer:B

View Answer
307. The cutting speed for drilling aluminium, brass and bronze with carbon steel drills is __________ cutting speed for drilling mild steel with high speed steel drills.
  1. equal to
  2. less than
  3. more than

Answer:A

View Answer
308. In electro-discharge machining, the tool is connected to cathode.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
309. Broaching is applied for machining
  1. internal and external surfaces
  2. round or irregular shaped holes
  3. external flat and contoured surfaces
  4. all of these

Answer:D

View Answer
310. Which of the following grinding wheel would be more economical for grinding of hard work piece?
  1. Open structure grinding wheel
  2. Dense structure wheel
  3. Both dense and open structure grinding wheel
  4. None of the mentioned

Answer:B

View Answer
311. Half nut is used to lock the lathe carriage to the lead screw for thread cutting.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
312. The tool life __________ as the cutting speed increases.
  1. Decreases
  2. Increases

Answer:A

View Answer
313. The infeed grinding is used to
  1. produce tapers
  2. grind shoulders and formed surfaces
  3. grind long, slender shafts or bars
  4. all of these

Answer:B

View Answer
314. Glazing in grinding wheels __________ cutting capacity.
  1. has no effect on
  2. Increase
  3. Decrease

Answer:C

View Answer
315. Which of the following grinding wheel would be more economical for grinding of soft work piece?
  1. Open structure grinding wheel
  2. Dense structure wheel
  3. Both dense and open structure grinding wheel
  4. None of the mentioned

Answer:A

View Answer
316. The usual value of the helix angle of a drill is
  1. 20°
  2. 30°
  3. 45°
  4. 60°

Answer:B

View Answer
317. The cutting speed for counter-boring should be __________ that of drilling operation.
  1. equal to
  2. less than
  3. greater than

Answer:C

View Answer
318. In drilling mild steel and brass, the point angle of a drill is 118°.
  1. True
  2. False

Answer:A

View Answer
319. The chuck preferred for quick setting and accurate centering of a job is
  1. four jaw independent chuck
  2. collect chuck
  3. three jaw universal chuck
  4. magnetic chuck

Answer:B

View Answer
320. Negative rakes are used for
  1. carbide tools
  2. heavy loads
  3. harder materials
  4. all of these

Answer:D

View Answer
321. Material removal rate of grinding process in comparison to material removal rate in facing on a lathe is
  1. Small
  2. Large
  3. Same
  4. Can’t say about material removal rate

Answer:A

View Answer
322.The cutting speed for drilling __________ with high speed steel drills is 24 to 45 m/min.
  1. mild steel
  2. copper
  3. aluminium
  4. brass

Answer:A

View Answer
323. Material removal rate in grinding operation is small due to
  1. Negative rake angle
  2. Positive rake angle
  3. Zero rake angle
  4. None of the above

Answer:A

View Answer
324. In a centre lathe, the cutting tool is fed in __________ with reference to the lathe axis.
  1. cross direction only
  2. longitudinal direction only
  3. both cross and longitudinal direction
  4. any direction

Answer:C

View Answer
325. Drilling is an example of
  1. orthogonal cutting
  2. oblique cutting
  3. simple cutting
  4. uniform cutting

Answer:B

View Answer
326. The angle between the face of the tool and a line tangent to the machined surface at the cutting point is called cutting angle.
  1. Correct
  2. Incorrect

Answer:A

View Answer
327. The point angle of a drill, for drilling stainless steel, is
  1. 90°
  2. 118°
  3. 135°
  4. 150°

Answer:C

View Answer
328. A round nose tool may be fed eitner from left to right end or from right to left end of the lathe bed.
  1. Yes
  2. No

Answer:A

View Answer